Η Αρρώστια …του Φόβου

Η Αρρώστια …του Φόβου

Ο φόβος της αρρώστιας, μια κατάσταση σε κάποιο βαθμό φυσιολογική για τους περισσότερους ανθρώπους, μπορεί ξεπερνώντας κάποια όρια να μετατραπεί σε αρρώστια καθαυτή, γεγονός που παρατηρούμε γύρω μας ιδίως αυτή την εποχή. Ο φόβος από μόνος του είναι γνωστό ότι αποδυναμώνει τον άνθρωπο πολλαπλά. Η επίδρασή του στον ψυχισμό, στην δύναμη, την αισιοδοξία και το κουράγιο μας είναι βέβαια προφανής. Αυτό που είναι ίσως λιγότερο προφανές αν και όχι άγνωστο σαν εμπειρία σε πολλούς, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο φόβος επιδρά στο σώμα και στην κατάσταση της υγείας μας γενικά και στην κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος ειδικότερα, όταν πρόκειται για την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στα συνηθισμένα προβλήματα.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πραγματικά τόσο επίκαιρο αυτό που έγραφε ο E.Bach ήδη στα 1931 σχετικά με το φόβο και την επίδρασή του στην υγεία και την αρρώστια:

“Στην εποχή μας ο φόβος της αρρώστιας έχει αναπτυχθεί τόσο που έχει γίνει μια μεγάλη δύναμη καταστροφής, επειδή ανοίγει την πόρτα σε εκείνα τα πράγματα που τρέμουμε και διευκολύνει το να μας συμβούν.

Ο φόβος στους τωρινούς καιρούς παίζει μεγάλο ρόλο στην ενδυνάμωση της αρρώστιας και η σύγχρονη επιστήμη έχει μεγαλώσει την κυριαρχία του τρόμου μέσα από τη διάδοση στο ευρύ κοινό των ανακαλύψεών της, που αποτελούν όμως καθαυτές μισές αλήθειες.

Οι γνώσεις σχετικά με τα βακτήρια και τους διάφορους ιούς που συνδέονται με την ασθένεια έχουν προκαλέσει τρομακτική ταραχή στο νου αμέτρητων ανθρώπων και ο τρόμος αυτός που δημιουργείται μέσα τους, τους καθιστά πιο ευάλωτους στο να νοσήσουν. Παρόλο όμως που κατώτερες μορφές ζωής, όπως τα βακτήρια, μπορούν να παίζουν ένα ρόλο ή να συνδέονται με τη σωματική ασθένεια, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση όλη την αλήθεια σχετικά με το πρόβλημα, όπως μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά αλλά και μέσα από τα γεγονότα της καθημερινής εμπειρίας. Υπάρχει ένας παράγοντας τον οποίο η επιστήμη αδυνατεί να εξηγήσει με φυσικούς όρους και αυτός είναι το γιατί ορισμένοι άνθρωποι προσβάλλονται από την ασθένεια ενώ άλλοι όχι, παρόλο που όλοι υπόκεινται στις ίδιες πιθανότητες νόσησης. Ο υλισμός ξεχνά ότι υπάρχει ένας παράγοντας πάνω από το υλικό επίπεδο, ο οποίος καθορίζει το γιατί η ζωή προστατεύει ή αντίθετα αφήνει ευάλωτο κάποιον άνθρωπο απέναντι στην αρρώστια οποιασδήποτε μορφής.

Ο φόβος με την καταθλιπτογόνο του δράση στο νου μας, δημιουργώντας δυσαρμονία στα φυσικά και μαγνητικά μας σώματα, στρώνει το δρόμο στο να προσβληθούμε από βακτήρια, και αν τα βακτήρια και άλλες σχετικές φυσικές μορφές ήταν η μοναδική αιτία για αρρώστια, τότε πραγματικά θα υπήρχε πολύ λίγη ενθάρρυνση προκειμένου να μη φοβάται κανείς. Αλλά όταν συνειδητοποιούμε ότι ακόμη και στις χειρότερες επιδημίες μόνο ένα ποσοστό από αυτούς που εκτίθενται στη μόλυνση προσβάλλονται από την επιδημία, και καθώς έχουμε δει ήδη, η πραγματική αιτία της αρρώστιας βρίσκεται στην προσωπικότητά μας και είναι μέσα στα όρια του ελέγχου μας, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι μπορούμε να προχωράμε χωρίς τρόμο και άφοβοι, γνωρίζοντας ότι το γιατρικό βρίσκεται μέσα μας. Μπορούμε να βγάλουμε από το νου μας όλους τους φόβους των φυσικών αιτίων σαν αποκλειστικών λόγων για αρρώστια, γνωρίζοντας ότι ένα τέτοιο άγχος μας κάνει ευπρόσβλητους στην αρρώστια και ότι αν κατευθυνόμαστε προς το να φέρνουμε αρμονία στην προσωπικότητά μας δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για την αρρώστια περισσότερο από όσο τρέμουμε στην ιδέα του να μας χτυπήσει ένας κεραυνός ή ένα κομμάτι από μετεωρίτη.”

(Edward Bach: Heal Thyself)

Εκτός από τον τομέα της υγείας όμως, η αρρώστια του φόβου επεκτείνεται και διηθεί τη ζωή μας σχετικά με ένα πλήθος ζητημάτων και καταστάσεων. Είναι σημαντικό να είμαστε αισιόδοξα ρεαλιστές και αγωνιστικοί απέναντι στα προβλήματά μας. Η απόφαση του να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό που μας φοβίζει, ήδη από μόνη της αρχίζει να μειώνει το φόβο και να τον αντικαθιστά με δύναμη και γενναιότητα. Βγαίνουμε έτσι από την κατάσταση της παθητικής αναμονής των όσων φοβόμαστε και μπαίνουμε στο ρόλο του υποκειμένου που δρα. Η ενέργειά μας, που με το φόβο εμφάνιζε τάσεις συρρίκνωσης, ανοίγοντας την πόρτα σε βλαπτικούς παράγοντες να ‘καταλάβουν τον χώρο’ μέσα μας, αρχίζει τώρα να δυναμώνει, να γεμίζει το σώμα μας και να ξεχειλίζει προς τα έξω. Συνειδητοποιούμε τη ζωή που υπάρχει μέσα μας και αυτό μας ενισχύει και μας γεμίζει κουράγιο.

Οι αναγνώστες μας έχουν διαβάσει ήδη αρκετές φορές για τον εξαιρετικά βοηθητικό ρόλο που μπορούν να έχουν τα ιάματα των λουλουδιών σε διαδικασίες συναισθηματικής ενδυνάμωσης και εξισορρόπησης. Ας επαναλάβουμε ξανά τον σημαντικό ρόλο του γνωστού ανθοϊάματος του Bach Mimulus για την αντιμετώπιση των συνηθισμένων, ‘χειροπιαστών’ φόβων και των ανησυχιών, καθώς και την ηρεμιστική δράση του Rescue Remedy. Στην συλλογή της Flower Essence Society έχουμε το εξαιρετικό Self-Heal, που ηρεμεί και δίνει δύναμη, υπενθυμίζοντας στον συνειδητό ή υποσυνείδητο νου τη δύναμη και τον αποφασιστικής σημασίας ρόλο των αυτοθεραπευτικών ικανοτήτων του ανθρώπινου οργανισμού. Ανάλογα καθησυχαστικό και ενδυναμωτικό ρόλο μπορούν να έχουν ανθοϊάματα όπως το Blackberry (Pegasus), Dog Rose και Emergency Essence (Australian Bush), κ.α.

Πολύ συχνά ο φόβος ή πηγάζει ή συνδέεται έστω με ανησυχία για δικούς μας ανθρώπους, γονείς, συντρόφους, παιδιά, ή και γενικότερα για ανθρώπους που με κάποιο τρόπο, πραγματικά ή υπερβάλλοντας τις ευθύνες μας, νοιώθουμε ότι έχουμε –ή ότι οφείλουμε να έχουμε – υπό την προστασία μας. Φοβόμαστε μήπως τους ‘συμβεί κάτι κακό’ στην υγεία τους, μήπως γίνουμε αιτία να χαλάσει η διάθεσή τους κλπ, μήπως στεναχωρηθούν αν δεν κάνουμε αυτό που θέλουν – ή απλά νοιώθουμε ‘ενοχές’ αν ‘περνάμε καλά’ ενώ αυτοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ζουν με τρόπο ευχάριστο. Πρόκειται για ένα είδος φόβου ο οποίος μας αποστερεί από ενέργεια χωρίς να προσφέρει τίποτε ουσιαστικό και ο οποίος μοιάζει να μην υποχωρεί και να μην ανακουφίζεται από τίποτε. Το ανθοΐαμα Bach Red Chestnut είναι πολύ κατάλληλο γι’ αυτό το είδος του φόβου.

Υπάρχει επίσης ένα είδος φόβου που εκφράζεται από πολλούς στις μέρες μας και αφορά το μέλλον του πλανήτη μας, το μέλλον της ζωής στη γη και τις επιπτώσεις επερχόμενων εξελίξεων στις ζωές όλων μας και του καθενός από μας. Υπάρχει στην συλλογή της Flower Essence Society ένα ανθοΐαμα που αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτό το είδος του φόβου: το Scotch Broom. Είναι ένα ανθοΐαμα πολύ ευεργετικό στο να απομακρύνει αυτού του είδους το άγχος και τον πανικό από το νου ώστε να μπορεί κανείς να αισθάνεται, να ζει και να δρα με διαύγεια, ηρεμία και υγεία, αποτιμώντας τις παγκόσμιες εξελίξεις μέσα από ένα πνεύμα αισιόδοξης δημιουργικότητας και επεκτείνοντας αυτό το πνεύμα και στην σφαίρα της δικής του ατομικής ύπαρξης και ζωής.

Στον αγώνα όμως ‘κατά του φόβου’ υπάρχουν και πολλά, πολύ σημαντικά βοηθήματα. Μεταξύ αυτών, η ενεργειακή ψυχολογία και πιο συγκεκριμένα η μέθοδος EFT είναι κάτι πολύ απλό αλλά και εξαιρετικά και άμεσα αποτελεσματικό και θα είναι καλό όλοι μας να την γνωρίσουμε και να την εφαρμόζουμε στον εαυτό μας κάθε φορά που την χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε και να αποβάλλουμε φόβους μας. Το EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), που εφαρμόζεται από ειδικά εκπαιδευμένους γιατρούς ή ψυχολόγους, είναι επίσης καταπληκτικό σαν μέσον βαθιάς ανακούφισης και απαλλαγής από φόβους.

 

Μαρίνα Αγγελή