Ανθοϊάματα και Αισθητική

Ανθοϊάματα και Αισθητική

Τα ανθοϊάματα είναι γνωστά σε πολλούς για την ικανότητά τους να βοηθούν σε αρνητικές ψυχολογικές καταστάσεις. Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται επίσης σε πολλές άλλες, εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις, με αποτελέσματα που αξίζουν πραγματικά την προσοχή μας. Ας δούμε εδώ μερικούς από τους τρόπους που τα ανθοϊάματα μπορούν να συνδράμουν το έργο της αισθητικής.

Ανάμεσα στα πολύ γνωστά στη χώρα μας ιάματα του Bach, το ίαμα Crab Apple είναι γνωστό για την ικανότητά του να απαλλάσσει το νου από τις εμμονές ως προς διάφορες, πραγματικές ή κατά φαντασίαν ατέλειες, σωματικές ή ψυχολογικές. Αυτό που λίγοι άνθρωποι ξέρουν όμως, είναι το πόσο αυτό το ίαμα είναι σε θέση να καθαρίζει και να αποτοξινώνει το σώμα και φυσικά το δέρμα, γεγονός που το κάνει ιδιαίτερα κατάλληλο σαν συστατικό όλων των σχετικών καλλυντικών. Πραγματικά, η μέχρι τώρα εμπειρία μιλά για πολύ ωραία αποτελέσματα όταν το ανθοΐαμα αυτό προστίθεται σε τονωτικές λοσιόν και καλλυντικές κρέμες του προσώπου ή του σώματος. Πολλοί αισθητικοί μάλιστα το χρησιμοποιούν σε συνδυασμό με το ίαμα Bach Wild Rose, με εντυπωσιακή δράση στο ξαναζωντάνεμα και στη διατήρηση των φυσιολογικών λειτουργιών του δέρματος, το οποίο ενισχύεται στο να μη ενδίδει στην κόπωση και το αίσθημα παραίτησης που συνοδεύουν την πρόοδο της ηλικίας. Όπως βλέπουμε, τα ανθοϊάματα δεν δρουν απλά στον οργανισμό σαν μια ακόμα φυσική ουσία που ευεργετεί τις μεταβολικές του διαδικασίες. Το σημαντικό με τα ανθοϊάματα είναι ότι ευεργετούν το σώμα στο επίπεδο και στο βαθμό που αυτό αποτελεί μια ζώσα οντότητα, με συγκινήσεις, συναισθήματα και ενεργή νοημοσύνη. Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, τα ανθοϊάματα ‘μιλούν’ στο σώμα, το στηρίζουν, το ενθαρρύνουν, το βοηθούν να προσανατολίζει τις πεποιθήσεις του προς περισσότερη θετικότητα, να πραγματοποιεί το ωραίο και να αντιστρατεύεται τη φθορά. Έτσι, τα καλά αποτελέσματα έρχονται ‘από μέσα’, από ένα επίπεδο που, αν δυσλειτουργεί, είναι πολύ δύσκολο για οποιαδήποτε έξωθεν βοήθεια να αφομοιωθεί και να δράσει αποφασιστικά. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, τα ανθοϊάματα, χωρίς να αποτελούν μια εναλλακτική αισθητική πρόταση από μόνα τους, μπορούν να γίνουν το αποφασιστικής σημασίας συμπλήρωμα των όποιων διαθέσιμων αισθητικών θεραπειών και ένας πολύτιμος σύμμαχος όσων ασχολούνται με το έργο της αισθητικής.

Από τα νεότερα, μετά τον Bach ανθοϊάματα, πολλά είναι επίσης αυτά που μπορούν να υπηρετήσουν τους στόχους της αισθητικής. Για να αναφέρουμε μερικά ενδεικτικά παραδείγματα: Σχετικά με το ίαμα Date Palm*, αναφέρονται μεταξύ άλλων : «Το ίαμα αυτό αναστρέφει τη διαδικασία της γήρανσης, αναζωογονώντας το κυτταρικό επίπεδο στο σύνολό του, ολόκληρο το φυσικό σώμα και ιδιαίτερα το δέρμα. Καθώς η έρευνα προχωρά σ’ αυτό τον τομέα, θα υπάρξει ολική ανάπλαση ιστών, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρων οργάνων και ελλειπόντων μελών του σώματος. Το ίαμα εκδηλώνει αυτά τα αποτελέσματα επειδή αναζωογονεί το DNA, RNA και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Και ενεργοποιεί το αιθερικό σώμα και το αιθερικό ρευστό, έτσι ώστε αυτά να είναι σε θέση να διοχετεύουν καλύτερα την ζωτική δύναμη μέσα σε όλα τα κύτταρα». Πράγματι, η εμπειρία επιβεβαιώνει την αναζωογονητική αυτή δράση του Date Palm και το πόσο το ίαμα συντελεί σε μια επανάκτηση νεανικότητας, όσον αφορά την εμφάνιση και την αντίληψη συγχρόνως.

Ανάλογα, για το ίαμα Mallow* (Μολόχα) αναφέρεται: «Κατά κύριο λόγο βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν το φόβο της γήρανσης. Δημιουργεί μια αίσθηση αξιοπρέπειας σε αυτούς που περνούν την κρίση της μέσης ηλικίας και κάνει τα χρόνια της εμμηνόπαυσης πολύ πιο εύκολα και για τα δύο φύλα. Το στρες και οι εντάσεις που συντελούν στη διαδικασία της γήρανσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με αυτό το ίαμα. Βοηθάει τους έφηβους να ανταπεξέλθουν οργανικά και ψυχολογικά στις απαιτήσεις αυτής της αναπτυξιακής φάσης και τον καθένα να ξεπεράσει ανασφάλειες ως προς τη φυσική του εμφάνιση». «Στο κυτταρικό επίπεδο το Mallow ενισχύει την αναγέννηση των ιστών και ιδιαίτερα του δέρματος. Βοηθά στον αναδιπλασιασμό του DNA και αποβάλλει την τοξιναιμία, η οποία μπορεί να παρεμποδίζει αυτή τη διαδικασία».

Χάρις στην ικανότητά του να αποβάλλει τις εντάσεις από την περιοχή του κεφαλιού και του προσώπου ιδιαίτερα, το ίαμα Grapefruit* χαρακτηρίζεται σαν ‘υγρό λίφτινγκ για το πρόσωπο’. Συγχρόνως το ίαμα αυτό δίνει λάμψη στα μαλλιά, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος τοπικά στο δέρμα της περιοχής αυτής. Πολύ ευεργετική επίδραση στην υγεία και την καλή όψη των μαλλιών έχει και το Cedar*.

Το ίαμα Sourgrass** είναι κατάλληλο για να διαλύει και να απομακρύνει σκληρούς σχηματισμούς στο σώμα, όπως είναι π.χ. η κυτταρίτιδα και συνιστάται η χρήση του στην αρωματοθεραπεία και το μασσάζ. Το Sea Lettuce** δημιουργεί διαδικασίες αναστροφής των αλλοιώσεων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Ακόμα αυξάνει την ικανότητα πρόσληψης και αποβολής υγρών από τα κύτταρα, βελτιώνοντας αντίστοιχα την ενυδάτωση ή μειώνοντας την κατακράτηση υγρών, όταν απαιτείται. Το Mallow* βοηθά στην αποκατάσταση των διευρυμένων φλεβών και της φλεβίτιδας κλπ.

Υπάρχουν πολλά ανθοϊάματα**** που ενισχύουν διαδικασίες του μεταβολισμού, βοηθούν στη σύνθεση απαραίτητων ουσιών στον οργανισμό, αυξάνουν την απορρόφηση βιταμινών, μετάλλων και άλλων ιχνοστοιχείων, τα οποία αποτελούν συστατικά των σύγχρονων καλλυντικών.

Το ίαμα Dogwood*** απομακρύνει τις εντάσεις που παραμορφώνουν το σώμα, αποκαθιστώντας τη φυσική χάρη. Το αρχέτυπο της φυσικής χάρης και της κομψότητας φαίνεται να προσδίδει στο σώμα και το αστρικό ίαμα (starlight essence) Ruchback** .

Το ίαμα Oregon Grape Root** συστήνεται σαν κατάλληλο προκειμένου να αποκτήσουμε αγάπη για τον εαυτό μας. «Μια βαθύτερη αποδοχή της αγάπης για τον εαυτό μας. Κατανόηση των πρακτικών όψεων της αγάπης του εαυτού». Αν και η κατανόηση αυτή δεν φαίνεται να είναι πάντα συνειδητή, πρακτικά το ίαμα καταφέρνει πάντα να αναδυθεί κυριολεκτικά περισσότερη ομορφιά στο φυσικό επίπεδο της μορφής.

Παρόμοια είναι η επίδραση του ιάματος Five Corners, ενός από τα Australian Bush Flower Essences.

Όσον αφορά τον μεγάλο τομέα όπου η αισθητική αγωνίζεται και δίνει τη μάχη της, μάχη ενάντια στο χρόνο και τη φθορά, χωρίς όμως ποτέ να κατακτά  την αιώνια νεότητα, ας δούμε τι έχει να μας πει το ίαμα Helleborous Black*: «Αυτό το ίαμα αφορά την κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης, το να νοιώσει κανείς το σκοπό και την πνευματική συμβολή της γήρανσης. Δεν έχει να κάνει τόσο με το φόβο των γηρατειών, αν και αυτό συμπεριλαμβάνεται στο φάσμα ενεργειών του ιάματος. Καταλαβαίνει κανείς καλύτερα το γιατί γερνάει το σώμα. Αυτό κάνει το χρόνο σύμμαχο, όχι εχθρό».

Τέλος, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύ συχνά ο άνθρωπος τείνει να αποδίδει δυσανάλογα μεγάλη σημασία στην εξωτερική του εμφάνιση, εξαρτώντας από αυτήν το συνολικό αίσθημα αυτό-αξίας του και καθορίζοντας τη ζωή του και τις σχέσεις του με βάση τα εξωτερικά του μόνον χαρακτηριστικά. Το ίαμα Pretty Face*** έρχεται να μας θυμίσει ότι «η ομορφιά ακτινοβολεί από μέσα». Ο άνθρωπος κατορθώνει μια σύνθεση της εξωτερικής του κατάστασης με την εσωτερική, έτσι ώστε η ψυχική του ομορφιά, συχνά τόσο έντονα ορατή στους άλλους, γίνεται και από τον ίδιο αντιληπτή και αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς του.  «Αυτό το ανθοΐαμα ενθαρρύνει την ψυχή να έρθει σε επαφή με την πραγματική της εσωτερική λαμπρότητα, γιατί είναι η ακτινοβολία της ψυχής αυτό που αποτελεί το κύριο συστατικό της ομορφιάς»***

_ _

* Gurudas: ‘Flower Essences and Vibrational Healing’, εκδόσεις Cassandra Press

** Pegasus Products Lists, Pegasus Inc.

*** Flower Essence Repertory, εκδ. Flower Essence Society (FES).

****Gurudas: ‘Flower Essences and Vibrational Healing’: Nutrients Chart, Cellular Level Chart, Physical Parts of the Body Chart.