Ανθοϊάματα για Ηρεμία και Χαλάρωση

Ανθοϊάματα για Ηρεμία και Χαλάρωση

Αντιμετωπίζοντας τις εντάσεις και το στρες της καθημερινής ζωής

Η ζωή του σημερινού ανθρώπου είναι συχνά γεμάτη από ένταση και στρες, που δημιουργούν οι συνθήκες της σύγχρονης καθημερινότητας. Η κάθε μέρα μοιάζει για πολλούς με μια πραγματική κούρσα ταχύτητας, καθώς αισθάνεται κανείς αναγκασμένος να ‘τρέχει’ συνεχώς, για να προλάβει ανάγκες και υποχρεώσεις. Το συνεχές αυτό στρες κουράζει τον άνθρωπο και τον εξαντλεί, κάνοντάς τον συχνά νευρικό και ανυπόμονο, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του και υποβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής του.

Ανάμεσα στα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς για να βελτιώσει την ψυχική του κατάσταση και να μάθει να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το στρες, είναι να χρησιμοποιήσει ανθοϊάματα. Αξιοποιώντας τα με κατάλληλο τρόπο μπορεί κανείς να βιώσει μια άμεση και θεαματική ανακούφιση, αλλά και να ‘εκπαιδεύσει’ σταδιακά το νου του ώστε να λειτουργεί σε συνθήκες ηρεμίας και γαλήνης, έστω και αν οι συνθήκες γύρω του πιέζουν για το αντίθετο.

Το ανθοΐαμα του Μπαχ Impatiens είναι το κατεξοχήν ανθοΐαμα για το στρες αυτού του είδους. Ο ανθρώπινος τύπος που το χρειάζεται ζει σε μια κατάσταση βιασύνης και αισθάνεται ότι ‘ο χρόνος δεν φτάνει’. Μιλάει και κινείται με ανυπομονησία και άγχος, προσπαθώντας να προλάβει να τελειώσει αυτό που κάνει, ενώ συγχρόνως σκέπτεται αυτά που έχει να κάνει στη συνέχεια. Αισθάνεται μεγάλη δυσφορία  όταν πρέπει να περιμένει και νοιώθει αφόρητη  πίεση π.χ. μπροστά στις ‘ουρές’ ή στο μποτιλιάρισμα του δρόμου. Χάνει την υπομονή του όταν οι άλλοι δεν ανταποκρίνονται γρήγορα, κάτι που φαίνεται έντονα στις περιπτώσεις των γονιών την ώρα που βοηθούν τα παιδιά τους στο διάβασμα και τα βλέπουν να ‘χαζεύουν’ ή να αργούν να αντιληφθούν το μάθημα ή ακόμα να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη. Το στρες και η πίεση αυτού του είδους καταλήγουν συχνά να κάνουν τον άνθρωπο να φέρεται άσχημα στους άλλους, καυγαδίζοντας και φωνάζοντας, έστω και αν το μετανιώνει μετά, αναγνωρίζοντας ότι φταίει η πίεση που αισθάνεται για να τα προλάβει όλα και η κούραση που αυτή του προκαλεί. Προβλήματα αϋπνίας επίσης είναι συχνά στους ανθρώπους που βιάζονται συνεχώς και δεν μπορούν να χαλαρώσουν.

Ανθοϊάματα όπως το Impatiens, αν χρησιμοποιηθούν με συστηματικό τρόπο, είναι σε θέση να αλλάξουν τελείως ένα τέτοιο ‘σκηνικό’ και σιγά σιγά να βοηθήσουν τον άνθρωπο να οικοδομήσει μια περισσότερο γαλήνια και υπομονετική φύση.

Κάποιες φορές οι άνθρωποι νοιώθουν πως η πίεση της ζωής τους, τους φέρνει σε σημεία ‘οριακά’ και νοιώθουν ότι είναι έτοιμοι να χάσουν τον αυτοέλεγχό τους και να αρχίσουν να ξεσπούν ανεξέλεγκτα. Άλλοι δυσκολεύονται απλώς να χαλαρώσουν και να αφεθούν, νοιώθοντας ότι πρέπει να ελέγχουν τα πάντα την κάθε στιγμή, κάτι που τους κουράζει και τους κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς. Το ανθοΐαμα Cherry Plum είναι εξαιρετικά βοηθητικό σε τέτοιες περιπτώσεις, βελτιώνοντας άμεσα την κατάσταση και επιτρέποντας στο νου να χαλαρώσει και να μάθει να εμπιστεύεται περισσότερο την φυσική ροή των πραγμάτων, ανακαλύπτοντας μια διαφορετική, πιο ξεκούραστη και αποτελεσματική στάση ζωής.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της καθημερινής υπερφόρτωσης του νου με σκέψεις και έγνοιες παντός είδους είναι το να αισθάνεται κανείς το κεφάλι του βαρύ και γεμάτο από σκέψεις που δεν τον αφήνουν να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί. Η αίσθηση αυτή περιγράφεται συχνά ‘σαν να παίζει μια κασέτα’ μέσα στο κεφάλι. Με το ανθοΐαμα του Μπαχ White Chestnut μαθαίνουμε σιγά σιγά να ηρεμούμε το νου και να τον ξεκουράζουμε από τις πολλές και άσχετες συνήθως σκέψεις που συνωστίζονται εκεί. Πονοκέφαλοι και αϋπνίες συχνά βελτιώνονται με αυτό τον τρόπο, ενώ συγχρόνως η ικανότητα συγκέντρωσης και η νοητική διαύγεια βελτιώνονται. Η άσκηση στο διαλογισμό εξυπηρετείται τα μέγιστα με αυτό το ανθοΐαμα.

΄Ενας συχνός λόγος που κάνει πολλούς ανθρώπους να εκνευρίζονται και να στρεσσάρονται στην καθημερινότητά τους είναι  η δυσκολία τους να καταλάβουν τον άλλο, να μπουν στη θέση του και να τον κρίνουν με περισσότερη κατανόηση και επιείκεια ή απλώς να αντιπαρέλθουν τα διάφορα μικροπροβλήματα που δημιουργούνται από τα ελαττώματα των άλλων. Αυτό είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στον εργασιακό χώρο, ανάμεσα σε συναδέλφους, υφισταμένους και προϊσταμένους κλπ, αλλά και μεταξύ φίλων ή συντρόφων και εκδηλώνεται χαρακτηριστικά στη σχέση πολλών γονιών με τα παιδιά τους. Οι γονείς αυτοί θυμώνουν και διαπληκτίζονται με τα παιδιά, κρίνοντας με αυστηρότητα τις παιδικές σκανταλιές ή την άρνηση των παιδιών να διαβάσουν τα μαθήματά τους στην ώρα τους και όπως πρέπει. Με το ανθοΐαμα του Μπαχ Beech, το κατάλληλο γι’ αυτή την περίπτωση, βλέπουν να αναδύεται από μέσα τους μια πολύ διαφορετική διάθεση αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, πιο ήπια, πιο συγκαταβατική και πιο γλυκιά. Ο διαρκής εκνευρισμός υποχωρεί και αυτό τους ανακουφίζει και τους ξεκουράζει, ενώ βλέπουν συγχρόνως τους άλλους, π.χ. στην περίπτωση αυτή τα παιδιά τους, να ανταποκρίνονται με πολύ καλύτερη συμπεριφορά και να γίνονται πολύ πιο συνεργάσιμα και υπάκουα.

΄Ενα ανθοΐαμα που δεν ανήκει στη συλλογή του Μπαχ αλλά που βοηθά πολύ στη χαλάρωση, είναι αυτό που προέρχεται από το φυτό Dandelion (ραδίκι). Το ανθοΐαμα αυτό κυριολεκτικά καθαρίζει και αποβάλλει τις εντάσεις από το μυϊκό σύστημα, ξεκουράζοντας τους μύες από φυσικές αλλά και συναισθηματικές εντάσεις και βελτιώνοντας έτσι τη στάση και την ευλυγισία του σώματος. Η σημαντική αυτή βελτίωση, άμεσα ορατή αν θελήσει να την παρατηρήσει κανείς, γίνεται ίσως ακόμα καλύτερα αντιληπτή σε πρακτικές σωματικής άσκησης που προϋποθέτουν ευλυγισία, όπως π.χ. η γιόγκα.

Πολλά ακόμα ανθοϊάματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ανάλογα με το είδος του στρες και με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου που το βιώνει. Τα παραπάνω αποτελούν απλώς κάποιες από τις πολύ συνηθισμένες περιπτώσεις, στις οποίες ο καθένας λίγο ως πολύ τυχαίνει να βρεθεί, για περισσότερο ή λιγότερο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες ζωής. Σε πιο ειδικές καταστάσεις, το Vervain του Bach και η Aloe Vera της FES θα βοηθήσουν τον άνθρωπο που δεν χαλαρώνει επειδή νοιώθει τον περισσότερο καιρό σε μια κατάσταση ενθουσιώδους υπερδραστηριοποίησης και έντασης (‘καίνε το κερί και από τις δύο πλευρές’ γράφει η FES σχετικά με την Aloe Vera  της συλλογής της). Το ανθοΐαμα Grapefruit και το gem elixir Clinoptilolite της Pegasus ανακουφίζουν θεαματικά από εντάσεις και συνεπακόλουθα προβλήματα στην περιοχή του αυχένα. Το ανθοΐαμα Blackberry της Pegasus ανακουφίζει βαθιά τις εντάσεις που προέρχονται από άγχος και φόβο. Πάρα πολλά άλλα ανθοϊάματα φυσικά, ανάλογα με την περίπτωση, βοηθούν έμμεσα αλλά αποφασιστικά στην ηρεμία και την χαλάρωση στο βαθμό που αυτές εμποδίζονται από συναισθήματα και ψυχικές δυσκολίες.