Ανθοϊάματα και Σωματικές Θεραπείες (Massage, Bodywork κλπ)

Ανθοϊάματα και Σωματικές Θεραπείες (Massage, Bodywork κλπ)

Πολύ μεγάλη είναι η βοήθεια που μπορούν να δώσουν τα ανθοϊάματα αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα στις σωματικές θεραπείες και στις σωματικές πρακτικές γενικότερα. Αν κάποιος χρησιμοποιήσει το ανθοΐαμα Dandelion (το γνωστό μας ραδίκι), θα εκπλαγεί βλέποντας από τι μεγάλη ποσότητα μυϊκών εντάσεων απαλλάσσεται το σώμα του, πόσο η ευλυγισία του βελτιώνεται και η στάση του σώματός του γίνεται πιο φυσική, πιο άνετη και αποκτά περισσότερη χάρη. Το ανθοΐαμα αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα κατάλληλο στο να αποβάλλει εντάσεις από το μυϊκό σύστημα, τόσο αυτό των λεγόμενων γραμμωτών μυών (των μυών δηλαδή που συνήθως εννοούμε όταν μιλάμε για μύες, αυτούς που συνήθως ενδιαφερόμαστε να γυμνάζουμε και που μαζί με τα οστά αποτελούν το λεγόμενο μυοσκελετικό σύστημα), όσο και των λείων μυών, εκείνων που βρίσκονται στα εσωτερικά μας όργανα, στα σπλάχνα και που γι’ αυτό αποκαλούνται επίσης και σπλαχνικοί μύες. Το Dandelion έχει σχεδόν πάντοτε, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, να προσφέρει οφέλη σε όλες ανεξαίρετα τις σωματικές προσεγγίσεις και είναι καλό να χρησιμοποιείται από τον καθένα για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως ημερών ή εβδομάδων) στο ξεκίνημα της σωματικής διαδικασίας. Οι θετικές αλλαγές είναι μόνιμες σε ένα σημαντικό βαθμό, δεδομένου ότι αποβάλλονται εντάσεις που έχουν συνήθως συσσωρευτεί στο σώμα στη διάρκεια πολλών ετών, σαν αποτέλεσμα φυσικών συνηθειών αλλά και συγκινησιακών εμπειριών. Το ίαμα Lilac (Πασχαλιά) είναι κατάλληλο για να χαλαρώνει και να δίνει ευλυγισία στους μύες ειδικά της σπονδυλικής στήλης. Αναφέρεται(*) ότι βοηθάει στην προς τα πάνω κίνηση της ενέργειας κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης και στο άνοιγμα των ενεργειακών κέντρων (chakras)κατά την κίνηση αυτή. Το Sunflower (Ηλιοτρόπιο) ισχυροποιεί τη σπονδυλική στήλη δυναμώνοντας τους εκεί μύες και απομακρύνοντας δυσλειτουργικές εντάσεις από την περιοχή. Βοηθάει επίσης στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τις ιδιότητές του αυτές το Sunflower, -όπως συμβαίνει συνήθως με τα ανθοϊάματα-, εκτός από το φυσικό επίπεδο, τις εκδηλώνει με ανάλογο τρόπο και στο ψυχικό επίπεδο. ΄Ετσι ενισχύει αυτό που ονομάζουμε ‘ικανότητα να ορθώνει κανείς το παράστημά του’ έχοντας συχγρόνως μια γερή, ανοιχτή καρδιά. Σύμβολο του ήλιου το ίαμα αυτό, ενισχύει τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στο θετικό πρότυπο του πατέρα  και ευνοεί την έκφραση των θετικών yang ποιοτήτων. ΄Ενα ίσως ενδιαφέρον ίαμα για τους ασκούμενους στις πολεμικές τέχνες.

To ίαμα Bottlebrush(*) είναι πολύ αποτελεσματικό στο να ανακουφίζει τους κουρασμένους από την άσκηση μύες και να απομακρύνει τον πόνο και το ‘πιάσιμο’ καθώς βοηθάει στην γρήγορη αποβολή του γαλακτικού οξέος, μιας ουσίας-παραγώγου του μεταβολισμού, που συγκεντρώνεται στους μύες όταν αυτοί εργάζονται και ευθύνεται για τις ενοχλήσεις που εμφανίζουν οι καταπονημένοι μύες.

Το ίαμα Snapdragon (‘Σκυλάκι’) έχει την ικανότητα να αποβάλλει εντάσεις από την περιοχή του στόματος, των σιαγόνων και του λαιμού. Σχετικές ψυχολογικές εντάσεις, λεκτική επιθετικότητα ή αδυναμία λεκτικής έκφρασης του θυμού, εντάσεις που εμποδίζουν την έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων μέσω της φωνής και της ομιλίας συνειδητοποιούνται και απομακρύνονται με χαρακτηριστική ευκολία. Και εδώ τα αποτελέσματα γίνονται μόνιμα σε ένα σημαντικό βαθμό μετά από κάποιο διάστημα χρήσης του ανθοϊάματος. Ιδιαίτερα ωφέλιμο αν χρησιμοποιηθεί παράλληλα με σωματικές ψυχοθεραπείες (π.χ. ραϊχικές θεραπείες).

Το ίαμα Dogwood της California απομακρύνει από το σώμα τις ενεργειακές συνέπειες μιας συστηματικής κακοποίησης κατά το παρελθόν ή τις παραμορφωτικές επιδράσεις ενός σκληρού και άχαρου τρόπου ζωής, ξαναδίνοντας πίσω στο σώμα τη χαμένη του αρμονία. Ο Pegasus στο Colorado έχει δημιουργήσει συνδυασμούς ανθοϊαμάτων, gem elixirs και starlight elixirs που έχουν σαν αποτέλεσμα της αύξηση της ευκινησίας και της ευλυγισίας (Flexibility Essence Combinations). Το Starlight Elixir Ruchbach είναι ισχυρό στο να προσδίδει αυτό που έχει σαν ένδειξη :Φυσική Χάρη’.

Πολύ σημαντική είναι όμως η συμβολή των ανθοϊαμάτων και συγκεκριμένα των Ανθοϊαμάτων του Bach στην ψυχολογική διαδικασία των σωματικών θεραπειών, που είναι συνήθως και η πιο αποφασιστική για την εξέλιξή τους. Ο κατά πολύ διανοητικοποιημένος άνθρωπος της εποχής μας, εθισμένος συχνά σε ένα καθιστικό τρόπο ζωής και ένα υπερβολικά νοητικά αυτοελεγχόμενο τρόπο έκφρασης, δυσκολεύεται πολύ να επιτρέψει στο σώμα και στα συναισθήματά του να κινηθούν με τον αυθορμητισμό που χρειάζονται. Ας πάρουμε την περίπτωση του χορού ή των πολεμικών τεχνών, αλλά και πολλών σωματικών ψυχοθεραπειών: Συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου χρειάζεται να εκφραστεί σε σημαντικό βαθμό μέσα από τις κινήσεις του, ο άνθρωπος του σημερινού πολιτισμού μας, αισθάνεται συχνά σαν να μη ξέρει τι να κάνει, πως να κινηθεί. Αμήχανος στη σχέση του με το ίδιο του το σώμα, προσπαθεί, συνειδητά ή μη, να σκεφτεί τις κινήσεις που πρέπει να κάνει και να τις σχεδιάσει. Δεν μιλάμε εδώ για τον οραματισμό της κίνησης, που είναι επιθυμητός και βελτιώνει τα αποτελέσματά της, αλλά για την αγχώδη παρέμβαση του αναλυτικού νου σε λειτουργίες που αποτελούν αυθόρμητες, φυσικές σωματικές εκδηλώσεις. Έτσι η κίνηση ‘βραχυκυκλώνει’, αποκτά στοιχεία σπασμωδικότητας και υστερεί σε φυσικότητα, αυθεντικότητα και χάρη. Στην προσπάθειά του να ‘ελέγξει τα πράγματα’ ο άνθρωπος δυσκολεύεται να ‘αφεθεί’ και καταλήγει να επιδεινώνει αυτό ακριβώς που προσπαθεί να αποφύγει : την αδεξιότητα, την έλλειψη συντονισμού των κινήσεων, την έλλειψη πλαστικότητας και καλής ισορροπίας. Το ίαμα που συνεισφέρει πολύ σημαντικά στη βελτίωση της πιο πάνω κατάστασης ανήκει στα Ανθοϊάματα του Bach και ονομάζεται Cherry Plum. Πρόκειται για ένα ευρύτατου φάσματος ανθοΐαμα που μπορεί να έχει ένδειξη σε οποιαδήποτε σωματική προσέγγιση.

Συχνά οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος σε σωματικές προσεγγίσεις ανησυχούν για το πως φαίνονται στους άλλους. “Τι να σκέφτονται οι άλλοι τώρα που με βλέπουν? Τι εντύπωση δίνω άραγε? Δεν πρέπει να δείχνω ανήσυχος, αγχωμένος, αδέξιος κλπ. Πρέπει να φαίνομαι άνετος”. Αυτή η έγνοια, που μπορεί κάποτε να γίνεται πραγματική αγωνία, απορροφά την προσοχή τους και τους εμποδίζει να συγκεντρωθούν και να εκδηλώσουν τον εαυτό τους έτσι όπως είναι πραγματικά. Το ίαμα του Bach που μας απαλλάσσει από μια τέτοια κατάσταση ονομάζεται Agrimony.

Το ίαμα Crab Apple θα ανακουφίσει τον άνθρωπο που νοιώθει άβολα στη σωματική του έκφραση, επειδή αισθάνεται άσχημος, παχύς, αδύνατος, δυσκίνητος ή οτιδήποτε άλλο τον κάνει να μη του αρέσει ο εαυτός του και να αγωνιά για την εμφάνισή του ή να την απορρίπτει.

Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι υστερούν έναντι των άλλων, που τους φαίνονται καλύτεροι και ικανότεροι. Δεν νοιώθουν την αυτοπεποίθηση να επιχειρήσουν κάτι θεωρώντας ότι η αποτυχία τους είναι σίγουρη. Έτσι ενώ μπορεί να την επιθυμούν, αποφεύγουν τη σωματική προσέγγιση, επειδή τους φαίνεται ότι “αυτά τα πράγματα είναι για άλλους – πιο ασκημένους, πιο ταλαντούχους, πιο ικανούς”. Εδώ το ίαμα εκλογής είναι το Larch και ανήκει και αυτό, όπως και όσα ακολουθούν, στα Ιάματα Bach. Το ίαμα Mimulus βοηθάει στο να απαλλαγούμε από την ντροπαλότητα, τη νευρικότητα και το φόβο, που μας κάνουν να κοκκινίζουμε, που κάνουν την καρδιά μας να χτυπάει και τη φωνή μας να τρέμει. Μπορεί να συνδυαστεί με το Rescue Remedy στις φάσεις που η αγωνία που αισθάνεται ο άνθρωπος μοιάζει να είναι ιδιαίτερα μεγάλη και αγγίζει τα όρια του τρόμου.

Το ίαμα Gentian θα μας βοηθήσει να μη απογοητευόμαστε από την πιθανά αργή μας πρόοδο ή τα πισωγυρίσματα στις προσπάθειές μας. Το ίαμα Impatiens θα βοηθήσει αυτούς που δυσκολεύονται να απαλλαγούν από τη βιασύνη και το stress της ημέρας, stress που τους εμποδίζει να χαλαρώσουν και να συγκεντρωθούν στην παρούσα στιγμή όταν έρχεται η ώρα της άσκησής τους, ή που δυσκολεύονται να βρουν χρόνο για να ασκηθούν σωματικά. Το ίαμα Hornbeam είναι κατάλληλο για τον άνθρωπο που νοιώθει ότι “βαριέται όταν έρχεται η ώρα για σωματική άσκηση”. Θα προτιμούσε να αναπαυτεί, αντί να πάει να χορεύει ή να κάνει γιόγκα ή TAI-CHI. Το δικαιούται άλλωστε : όλη μέρα βιαστικός και απασχολημένος και τώρα τόοοσο κουρασμένος…”  Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει συχνά σαν αποτέλεσμα να μας φαίνεται δυσβάστακτος κόπος το να ασχοληθούμε με το σώμα μας.

Τελευταίο στη σειρά αλλά όχι και σε σημασία είναι το Bach Flower White Chestnut. Με το ίαμα αυτό ο νους ηρεμεί και αδειάζει από τις άσχετες σκέψεις (άσχετες με το αντικείμενο της στιγμής) που συνήθως τον κατακλύζουν. Το ίαμα βοηθά πάρα πολύ στην αυτοσυγκέντρωση, την τόσο απαραίτητη σε προσεγγίσεις όπως αυτές της γιόγκα και των πολεμικών τεχνών. Επίσης, όπως είναι φυσικό, βοηθάει πολύ τον διαλογισμό.  

__ __

(*)Gurudas: Flower Essences and Vibrational Healing, Cassandra Press.